Cold-Brew aneb příprava ledového čaje za studena

Cold-Brew je skvělou alternativou přípravy čaje, která přijde vhod zvláště v horkých letních dnech. Jak již název napovídá, jedná se o metodu, při které se čaj zalévá studenou vodou či vodou pokojové teploty a poté se čajové lístky ponechají delší dobu macerovat (louhovat). Cold-brew je metoda vskutku nenáročná a připravit lahodný nálev čaje pomocí tohoto postupu zvládne opravdu každý.

Budeme potřebovat: nádobu o objemu 1 l (postačí vymytá sklenice od okurek nebo plastová láhev, vše kromě kovu je dovoleno), 4 - 6 gramů čaje (cca 2 polévkové lžíce), sítko

Postup

Do nádoby nasypeme námi zvolený čaj, zalijeme vlažnou vodou a dáme na několik hodin do lednice (může být i na noc). Obecně platí, že se čím déle čaj ponecháme macerovat, tím je silnější. Ani při dlouhém louhování však výsledný nálev nedosáhne takové trpkosti jako při klasické přípravě s horkou vodou. Po uplynutí stanoveného času (cca 5-8 hodin) čaj vyjmeme z lednice a přes sítko slijeme buď do připravené nádoby nebo rovnou do sklenice. 

Pokud jste splnili veškeré předešlé kroky, zbývá vám už jen jeden poslední. Vychutnat si osvěžující požitek z čerstvě připraveného opravdového ledového čaje!